Beszámolók leadási határidejének módosulása

Tisztelt Ügyfeleink!

Mint ahogy arról Önök is értesülhettek, a napokban megjelent gazdasági akcióterv alapján a beszámolók leadási határideje 2020. május 31-ről szeptember 30-ra módosul. Ugyanakkor szeretnénk jelezni Önök felé, hogy könyvelőirodánk továbbra is 2020. május 31-ig szeretné beadni a cégek beszámolóit és a kapcsolódó bevallásokat.


Miért javasoljuk az eredeti határidőt?


A közzétett éves beszámolóknak az egyik legfontosabb szerepe a gazdaságban az, hogy fenntartsa a pénzügyi bizalmat a gazdasági szereplők között. Ha valamely vállalkozás nem teszi közzé a beszámolóját, azt az egyes gazdasági szereplők tekinthetik egy vészjelnek arra vonatkozóan, hogy a Társaságnál a koronavírus miatt kialakult gazdasági következmények komoly pénzügyi válságot jelenthetnek. Főleg azért lehet ez egy negatív üzenet, mert most a 2019. évi számok alapján készül el a beszámoló, amire a koronavírusnak még semmilyen kihatása nem volt.

Ezért, ha a Társaságot nem fenyegeti ilyen veszély, nem érdemes ebbe a körbe tartozni.Felértékelődik viszont az éves beszámoló szerepe akkor, ha egy vállalkozás hitelt szeretne felvenni, hiszen a bankok mindig kérik a legutolsó lezárt beszámolót. Az időben, vagy a határidő előtt közzétett beszámolókból viszont több fontos információ is kiderülhet, ami a vállalkozás iránti bizalmat erősítheti.


Mindezeket figyelembe véve nem javasoljuk Ügyfeleinknek, hogy éljenek a végső szeptember 30-i határidővel. Kérjük továbbá azon Ügyfeleinket, akik még nem adtak át minden információt az előző évre, hogy tegyék meg minél előbb, hogy sikeresen lezárhassuk a 2019-es esztendőt.