Tájékoztató társadalombiztosítási járulék szabályainak változásáról

Tisztelt Ügyfelünk!

A következőkben szeretnénk röviden tájékoztatni a 2020.07.01-én életbe lépő, társadalombiztosítási járulékok szabályainak legfontosabb változásairól.

Minimum járulékfizetés

2020. július 1-től bevezetésre kerül a járulékfizetési minimum.

A munkaviszonyban álló személy társadalombiztosítási alapja legalább havonta a minimálbér 30%-a (2020-ban havi 48 300 Ft). A minimális alap a munkáltatók által fizetendő szociális hozzájárulási adóra és a szakképzési hozzájárulásra is vonatkozik július 1-jétől. Tehát pl. aki most heti 1 órában, arányos minimálbérrel munkavállaló, annak többszörösére nőhet a fizetési kötelezettsége.

Egykulcsos járulék bevezetése

Az új Tb. törvény szerit az eddigi járulékok helyett a nyugdíjjárulék (10%), a természetbeni egészségbiztosítási járulék (4%), a pénzbeli egészségbiztosítási járulék (3%), és a munkaerő-piaci járulék (1,5%) összeolvadásával egy egységes, új járulék keletkezik: a társadalombiztosítási járulék. Ennek mértéke nem változik, ugyanúgy 18% százalék marad.

A nyugdíjjárulék megmarad önálló járulékként is, mivel vannak olyan ellátások, jövedelmek, melyek után továbbra is csak nyugdíjjárulékot kell vonni.

Járulékváltozás megbízási jogviszony esetén

Az új összevont járulék hatására azon jogviszonyok esetén, ahol nem állt fenn munkaerő-piaci járulékfizetési (1,5%) kötelezettség, ott 2020. július 1-től ezt is kötelező lesz megfizetni. Ezért az érintettek jogosultságot szereznek az álláskeresési támogatásra.

Főfoglalkozású egyéni és társas vállalkozók járulékfizetésének változásai

A havi minimum járulékfizetésre kötelezett főfoglalkozású egyéni és társas vállalkozó esetében a 18,5%-os társadalombiztosítási járulék alapja egységesen a minimálbér vagy garantált bérminimum lesz, tehát megszűnik az egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulék eltérő (minimálbér 150%-ának megfelelő) járulékalapja. A szociális hozzájárulási adó (15,5%) és a társas vállalkozónak fizetendő szakképzési hozzájárulási adó (1,5%) alapja egységesen a minimálbér vagy a garantált bérminimum lesz a minimálbér vagy garantált bérminimum 112,5%-a helyett.

Változás a saját jogú nyugdíjasok esetében

Július 1-jétől a saját jogú nyugdíjasok bármilyen biztosítási jogviszonyban is dolgoznak, nem lesznek biztosítottak, és nem kell fizetni járulékot vagy egészségügyi szolgáltatási járulékot (havi 7 710 Ft), továbbá szochót és szakképzési hozzájárulást sem.

Üdvözlettel

Ász Könyvelő Iroda Kft.