Tájékoztató magánszemélyek SZJA visszatérítéséről

Tisztelt Ügyfelünk!

Az alábbiakban szeretnénk Önnek segítséget nyújtani az szja-visszatérítés kapcsán.

Kik jogosultak az szja-visszatérítésre, illetve kik kérhetik az szja visszatérítést?

Az szja visszatérítést azok kérhetik, akik 2021.év bármely napján családi kedvezményre jogosultak, és:

 • összevont adóalapba tartozó jövedelme (pl. munkabér, ingatlan bérbeadás, egyéni vállalkozó-őstermelő),
 • EKHO-s jövedelme,
 • KATA-s adózó jövedelme keletkezett.

Nem jár visszatérítés a külön adózó jövedelmek (például a lakás eladása, osztalék, tőzsdei nyereség) utáni adóból.

Családi kedvezményre jogosultként az kaphat adóvisszatérítést, aki:

gyermek után szülőként családi pótlékra jogosult, várandós és a várandós nő közös háztartásban élő házastársa, a családi pótlékra saját jogán jogosult, aki rokkantsági járadékban részesül, azok a szülők, akik 2021-ben közös háztartásban nevelik a gyermeküket független attól, hogy házastársak vagy élettársak, az élettárs aki a szülővel és annak gyermekével együtt él, ha a gyermek után ő is jogosult a családi pótlékra, a családi pótlékra egyedülállóként jogosult szülő, azok a szülők akik közös gyermekeiket felváltva gondozzák és emiatt 50-50 százalékban kapják a családi pótlékot és ugyanilyen arányban érvényesítik a családi kedvezményt.

A NAV 2022. február 15-éig kiutalja az adó-visszatérítést annak, akinek megállapítható a jogosultsága a NAV adatai alapján.

Az egyéni vállalkozói, őstermelői jövedelmet szerző szülők és azok, akik az összevont adóalapba tartozó jövedelmük után maguk fizetik az szja-t, a bevallásukban kérhetik az adó-visszatérítést.

Mit kell tennie ennek érdekében?

Nyilatkozatot kell tennie, amennyiben:

Azoknak, akiknek az adatai nem állnak teljes körűen a NAV rendelkezésére ahhoz, hogy 2022. február 15-ig megkaphassák az adó-visszatérítést.

Így tehát nyilatkoznia kell annak, aki:

 • családi pótlékra jogosult, de azt nem ő kapja, és ezért nem áll a NAV rendelkezésére a kiutaláshoz szükséges postai utalási cím vagy belföldi fizetési számlaszám.
 • magzat után jogosult várandós nő, vagy vele közös háztartásban élő házastársa. A NAV az ő, kiutaláshoz szükséges adataikat nem ismeri.
 • aki rokkantsági járadékban részesül, és év közben ő vagy a vele közös háztartásban élő hozzátartozója érvényesíti a családi kedvezményt. A NAV az ő, kiutaláshoz szükséges adataikat nem ismeri.
 • kisadózóként bejelentett magánszemély, és nem kap családi pótlékot. A NAV az ő, kiutaláshoz szükséges adataikat nem ismeri.
 • máshova kéri az adó-visszatérítés kiutalását, mint ahová a családi pótlékot kapja

NEM kell nyilatkozatot tennie, amennyiben:

Családi pótlékot kap, mert az ellátást folyósító szervtől a NAV megkapja a kiutaláshoz szükséges adatokat. Ilyenkor az adó-visszatérítést a NAV arra a postai címre vagy bankszámlaszámra fizeti ki, ahova a családi pótlék érkezik.

Hogyan kell nyilatkozni?

A NAV által rendszeresített nyomtatványon kell megtenni, melynek a neve VISSZADO nyilatkozat.
A VISSZADO nyilatkozatot 2021. december 31-ig lehet benyújtani.

Hogyan lehet benyújtani a VISSZADO-nyilatkozatot?

 • A legegyszerűbb az online benyújtás

A NAV által ismert adatokkal előre kitöltött VISSZADO a NAV honlapján az Szja-visszatérítés rovatból (https://szjavissza.hu), a Nyilatkozat gombra kattintva, ügyfélkapus azonosítással érhető el.

A nyilatkozat kitöltéséhez az Új nyomtatvány/bejelentés, majd az Adó-visszatérítés csempére kell kattintani.

November közepétől a NAV előre kitölti az utalási adatokat is, ha azok a családi pótlék adatokból a rendelkezésére állnak. Ezeket az adatokat ellenőrizni kell, és ha azok változtak vagy nem teljes körűek, a nyilatkozatot okvetlenül be kell küldeni.

Ha a NAV által ismert adatok teljes körűek, akkor a nyilatkozat benyújtására nincs szükség.

 • Benyújtás papíron és az ÁNYK-val

A VISSZADO papíron is kitölthető, postán és személyesen is benyújtható. A VISSZADO letölthető és kinyomtatható a NAV honlapjáról vagy elérhető a NAV ügyfélszolgálatain. A kitöltéshez és beküldéshez használható az Általános Nyomtatványkitöltő Keretprogram (ÁNYK) is.

Mi történik, ha nem adja be a VISSZADO nyilatkozatot?

A NAV nem utalja ki az adó-visszatérítést előlegként 2022. február 15-ig, ha a magánszemély az év végéig nem nyilatkozik, és ezért a NAV nem ismeri a kiutaláshoz szükséges adatokat. Ilyenkor a jogosult a 21SZJA adóbevallásában igényelheti az adóvisszatérítést 2022. május 20-ig.

Mennyi az adó-visszatérítés összege, van-e felső határa?

Az adó-visszatérítés összege

 • az összevont adóalapba tartozó jövedelmet szerző magánszemélynél az adóalapkedvezmények levonása után megállapított adóalap 2021. évi adójának az adókedvezmények levonása után fennmaradó része,
 • az ekhós jövedelemmel rendelkező magánszemélynél a 2021. év tekintetében tőle levont ekhónak az szja része (9,5 százaléka),
 • a kisadózónál a 2021. évre rá tekintettel a kisadózó vállalkozást terhelő tételes adó negyede,

de felső határa legfeljebb a 2020. decemberi adatok alapján számolt éves átlagbér és a 15%-os adókulcs szorzata ezer forintra kerekítve, azaz 809.000,- forint.

A tájékoztatónkban leírtakról részletesebben az Adóhatóság alábbi linken elérhető weboldalán tájékozódhat:

https://nav.gov.hu/nav/ado/szja/szja_visszaterites

Üdvözlettel

Ász Könyvelő Iroda Kft.