Tájékoztató az adókötelezettségekre vonatkozó fizetési kedvezményekről

Tisztelt Ügyfelünk!
A kialakult helyzetben napról-napra változnak a vállalatok adófizetési könnyítésével kapcsolatos rendelkezések, néhány új lehetőség válik/vált elérhetővé. A részletszabályok ugyan még nem ismertek, azonban szeretnénk röviden felhívni az Önök figyelmét az alábbiakra.
– A korábbiakhoz hasonlóan továbbra is lehetősége van a cégeknek adófizetési kötelezettségük halasztására vagy részletekben történő megfizetésére (kivétel ez alól a magánszemélyektől levont adók és járulékok), melyet külön kérelemben kell az adóhatóság felé beterjeszteni. Ez nem változott, ugyanakkor a kérelem elbírálása a korábbiakhoz képest valószínűleg sokkal inkább méltányosabbá válik.
– A napokban meghozott rendelkezések szerint bizonyos ágazatokban dolgozó magánszemélyek után a munkáltató mentesül a közterhek megfizetése alól (kivéve az egészségügyi szolgáltatási járulék havi összege), továbbá egyes KATA adózást választó a vészhelyzet által leginkább súlytott ágazatokban gazdálkodók átalányadófizetési kötelezettsége felfüggesztésre kerül.
– Az adótartozások végrehajtását Orbán Viktor miniszterelnök bejelentése alapján felfüggesztették.
Sajnos a napokban hozott rendelkezések részletszabályai még nem vagy nem teljeskörűen ismertek, de amint elérhetőek lesznek igyekszünk minél előbb az Önök tudomására hozni.
Üdvözlettel
Ász Könyvelő Iroda Kft.