A fiatalok SZJA-mentessége

Elfogadta az Országgyűlés, így 2022. január 1-jétől lép életbe a 25 év alattiak adómentessége.

Nem eredményez korlátlan alanyi adómentességet, hanem azt jelenti, hogy a 25. életévét be nem töltött magánszemély egyes, a törvény által felsorolt, munkavégzéssel szerzett jövedelmeit meghatározott értékhatárig adóalapcsökkentő kedvezményként veheti figyelembe, míg az értékhatárt meghaladó, továbbá minden más adóköteles (bérbeadásból, magánszálláshely-szolgáltatásból származó, egyéb jogcímen szerzett, osztalék és más külön adózó, valamint az ekhós) jövedelmek tekintetében a fiatal esetében is fennmarad az adókötelezettség.

Levonhatja viszonyt az összevont adóalapjából a bérnek minősülő jövedelmeket: pl. munkaviszonyból, közfoglalkoztatási jogviszonyból, tartalékos katonai szolgálatból származó és a nevelőszülőként megszerzett jövedelmet, illetve az álláskeresési járadékot.

Adómentesek továbbá olyan egyéb jövedelmek is, mint gazdasági társaság tagjaként személyes közreműködéssel vagy ügyvezetőként szerzett anyagi juttatás, az egyéni vállalkozó vállalkozói kivétje, a mezőgazdasági őstermelő e tevékenységéből származó jövedelme.

Az adómentes jövedelemnek azonban van felső értékhatára: az adóévre vonatkozóan a KSH által minden évben közzétett nemzetgazdasági szintű bruttó átlagkereset. A kedvezmény havi szinten 40 ezer forintos, éves szinten fél millió forintos jövedelemtöbbletet jelenthet egy átlagos keresetű fiatal számára.

A blogbejegyzést partnerünk, a Csetneki Ügyvédi Társulás jóvoltából jelentettük meg oldalunkon.